Sanne Nijland

Mijn naam is Sanne Nijland, 24 jaar en woonachtig in Deurningen. Ik volg op dit moment de opleiding tot verpleegkundige. Bij Maartje Revalidatie in Oldenzaal werk ik 28 uur in de week met plezier. Voor de opleiding tot verpleegkundige maak ik deze website. 

Vragen over diabetes

Vraag 1

Kan diabetes erfelijk zijn?

Vraag 2

Hoe kom je erachter dat je diabetes hebt?

Vraag 3

Wat zijn bijkomende problemen bij diabetes?

Kan diabetes erfelijk zijn?

Erfelijkheid speelt bij diabetes een kleinere of grotere rol, afhankelijk van het soort diabetes. Bij diabetes type 2 hebben familieleden bijvoorbeeld veel meer kans om het ook te krijgen dan bij diabetes type 1. Maar er zijn uitzonderingen. Daarover komt alleen meer duidelijkheid met onderzoek.

Hoe kom je erachter dat je diabetes hebt?

Toch zijn er wel een aantal signalen waar je alert op kunt zijn. Je hebt het metabool syndroom als je drie of meer van de onderstaande problemen hebt. De eerste kun je zelf checken, de andere symptomen moet je laten controleren door je huisarts:

  1. Een dikke buik (een buikomtrek van meer dan 88 cm, mannen meer dan 102 cm)
  2. Een hoge bloeddruk (130-85 mm Hg of hoger)
  3. Een laag HDL-cholesterolgehalte (lager dan 1,29 mmol/l, mannen lager dan 1,04 mmol/l). Het HDL-cholesterol is het gezonde cholesterol: hoe meer je hiervan hebt, hoe beter!
  4. Een hoge bloedglucosewaarde (hoger dan 6,1 mmol/l, nuchter gemeten)
  5. Een hoog bloedvetgehalte, dit wordt het triglyceridengehalte genoemd (hoger dan 1,7 mmol/l)

Wat zijn bijkomende problemen bij diabetes?

De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen. Er komen wel steeds betere behandelingen voor complicaties.

Resultaten enquete

Klik op de button hieronder om de resultaten te bekijken!

Eigen tool

Klik op de button padlet over diabetes te openen.